Ketam masak sambal telur dan masak lemak cili padi.

Balik dari mekah bawa balik ketam 3kilo…huhu al maklumla kat jordan mahal bebeno nak dapat ketam .ni beli kat kakkiah mekah sekilo 10 riyal ke..time ni mmg rambang mata dah..ikan .udang.ketam.sotong semua murah dan segar..
Kat jordan mmg jarang masak seafood ni  disebab jordan mmg x d sumber laut yg banyak.

image

Ni ketam masak lemak…

image

Ni ketam masak sambal telur..

Resepi ketam masak telur.

Bahan -bahan;

Bawang merah 2 biji.
Bawang putih 2 ulas.
1 inci halia.
3 sudu besar cili kisar.
Segengam air asam.
4 biji telur ayam.

Cara.

Tumis bawang merah ,bawang putih dan halia yang telah diblend.kemudian masukkan cili .tumis hingga garing.masukkan air asam dan tambah  air lg .masukkan ketam dan ttp ..
Bila ketam sudah separuh masak pecahkan telur..siap..oo jgn lp letak garam dan gula.

image

Resepi ketam masak lemak.

Bahan -bahan.
Bawang merah 2 biji.
Bawang putih 2 ulas .
Halia
Cili padi 8 biji
Serbuk Kunyit
Daun kunyit
Garam
Serai 1 btg
Gula
Santan

Cara-cara
Blend  kesemua bawang merah.bawang putih .halia dan cili padi kemudian kedalam santan
Masukkan daun kunyit dan serai dan cik crab ….tgu cik crab sampi merah dan siap.

Selamat mencuba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s