List barang untuk umrah

Kali ni saja nak share barang yang perlu nak bawa untuk pergi umrah senang kalau ada list kalau x mesti pening tak tau apa nak bawa.

image

Barang2x… yang beg besar tu semua baju kami bertiga.yang kecik sikit tu ada rice cooker,masak air,extension beras..
Yang wana purple tu barang yang nak bawa naik bas .kebanyakkan barang fateh pampers ,bju ,makanan dan ubat.

image

Yang silver tu barang makanan semua nak makan dalam bas.
Beh besar biru ada maggi dan air masak bekalan 24 jam perjalanan dalam bas dari jordan ke saudi.
Ini antara list barangnya..

Untuk lelaki

2 pasang kain ihram
Tali pingang untuk kain ihram
Gunting untuk bertahalul

2 pasang Baju tshirt buat tido
2 pasang kain pelikat
2 pasang seluar
2 pasang jubah
3 pasang shirt putih
1 kopiah
2 Tuala besar
2 tuala kecik

Perempuan.

2 pasang telekung
3 pasang Tudung
5 pasang bj kurung
2 pasang jubah
2 pasang sarung tangan
2 pasang stokin tebal
2 pasang scarf kepala
3 brooch
2 pasang kain batik
2 kain tuala besar
2 kain tuala kecik

Sejadah
Tisu kecik
Botol air kecil nak isi air zam zam
Beg kecil untuk isi buku ,alquran ..
Plastik beg  nak isi kasut

Kendiri :

Hanger
Ubat gigi
Berus gigi
Shampoo
Sabun mandi
Berus
Sabun basuh
Losyen penting sbb kat sana kulit kering.
Pelembab bibir.
Minyak rambut
Sikat
Cotton but
Bedak
Selipar

Ubat:

Panadol
Ubat batuk
Selsema
Vitamin tambahan
Bam panas
Vicks
Cream
Ubat mabuk perjalanan (bagi yang mabuk)

Barang makanan:

Biskut2x.
Roti
Air kotak
Kerepek
(Buat alas perut)
Pisau (mana tau nak potong buah ke apa ke.)

Baby( 1-3 tahun)

30 keping Pampers
15 pasang bj harian +bj jalan
2 kain tuala besar
5 kain tuala kecik
4 kain bip makan
5 pasang stokin
1 topi takut panas

Ubat baby:

Ubat demam
Batuk
Selsema
Cream
Minyak telon
Vicks
Cool fever

Barang sampingan:

Botol air baby
Thermos kecik
Biskut
Nestum
Bekas makan
Sudu
Mainan beg kecil isi barang baby.
Mainan
Kasut
Selimut baby
Beg bawa baby (senang dari bawa stroller)

Saya rasa itu sahaja untuk setakat ni yang bole kongsikan…
Semoga bermanfaat.

image

Fateh dah masuk dalam beg…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s