Menjadi tetamu ALLAH.

Alhamdulilah 22.1.2013 mendapat hadiah ulangtahun yang tak terkira dari abang apabila sekali lagi berpeluang menunaikan umrah .Sepatutnya kami bergerak pada 20.1.2013.tapi ditangguhkan atas faktor salji .Dengan itu kami bergerak pada 22.1.2013 lepas isyak baru bergerak. Perjalanan kami kali ini banyak dugaan .kami sepatutnya bertolak selepas asar disebabkan masalah yang tidak dapat dielakkan kami terpaksa bertolak lepas isyak dalam pukul 8.30 mlm.lama sungguh kami menunggu.
image

Muka semangat menjadi tetamu ALLAH. Setelah lama menunggu baru dapat naik bas.

image

Fateh yang teruja.

Perjalanan kami disertai seramai 19 pelajar melayu dari malaysia dan thailand .selebihnya arab . Perjalanan dari irbid ke border saudi mengambil masa lebih kurang 2 jam .Tetapi bas kami kehabisan minyak.dan kehabisan battery .dugaan…. Setelah 2 jam lebih kurang kami baru sampai ke border jordan untuk cop pasport dengan membayar cukai keluar sebanyak 10jd.
image

Posing depan kastam jordan after solat isyak.

Setelah berjam -jam tunggu tak tau nape lama sangat kat border ni baru masuk border saudi.. Tapi masuk border saudi bas kami kena tahan sebab bas dari syria tidak dibenarkan masuk.Maka bertambah lagi jam menunggu sebab lama sangat kami bersarapan dulu.
image

Bawa nasi putih.sambal sotong.ayam goreng….boleh la buat makan… Lepas makan bas pun sampai .
image

… Yang ni bas cantik sikit…..alhamdulilah..
image

Masuk border saudi semua beg kene keluarkan dari bas. Masa ni pun tgu berjam sebab pegawai kastam tu tak datang lagi… Dah berjam tgu baru kami meneruskan perjalanan lebih kurang 2 jam sampai kat r & r perut dah lapoo.balun makan nasi dulu 13 sr kalau x silap

image

image

Bila dah lapo sangat makan jadi macam ni plak. Ni suap fateh sampai sepah2x satu meja.
image

.hihi Our hotel room…luas fateh suka bole lari2x… Sampai time dalam pukul 4 pagi lebih kat madinah.lepas kemas barang terus siap g subuh kat masjid… Alhamdulilah berjumpa lagi dengan junjungan mulia rasullulah…

image

Fateh tengok burung merpati..

image

Waktu tgu solat jumaat di madinah…

image

Fateh solat jugak.

image

Kami duduk di madinah just 1 setengah hari sahaja. Kami dipaksa keluar sebab ada trip lain nak masuk…hurm:( Time ni dah pening sebab sepatutnya duduk kat madinah 3 hari. Bergerak ke mekkah mengambil masa selama 7 jam..inilah hotel kami.. Hotel kami lebih kurang 2km ,agent menjanjikan 1.2km…

image

Naik bilik dan bersiap untuk menunaikan umrah dan solat subuh.

image

Selepas selesai menunaikan umrah..

image

Tiga keluarga….

image

Menziarahi jabal rahmah…tempat bertemunya adam dan hawa.

image

Gua hira jabal nur.tempat nabi diturunkan wahyu.bergambar bersama ustaz ismail .

image

image

Adeq belanja makan sempena bufday..

image

Bila fateh dah botak.

image

Selamat tinggal semua…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s